БЪРЗИ СЪВЕТИ ЗА ПОДДРЪЖКА НА КУХНЯТА

tips - снимка
  1. ИЗБЯГВАЙТЕ ДИРЕКТНИЯ КОНТАКТ С ИЗТОЧНИЦИ НА ВИСОКА ТОПЛИНА
    Всички повърхности, независимо от техния вид и покритие, могат да се деформират, обгорят или повредят при контакт с огън, горещи тенджери, кафеварки и други нагорещени предмети. Затова е препоръчително винаги да използвате подложки за тенджери или други защитни средства. По време на готвене е важно съдовете и тиганите да се държат в рамките на кухненския плот, за да се избегнат повреди на плота, гърба на плота и защитните панели.
  2. ПРЕДПАЗВАЙТЕ МЕБЕЛИТЕ ОТ ДИРЕКТНА СЛЪНЧЕВА СВЕТЛИНА
    Всеки материал, изложен на пряка слънчева светлина, може да промени цвета си неравномерно.
  3. ВКЛЮЧВАЙТЕ АСПИРАТОРА ВСЕКИ ПЪТ, КОГАТО ГОТВИТЕ
    За да се избегне натрупването на пари и дим върху повърхностите, което може да причини разлепване или пукнатини. Дървените вратички, както и тези, покрити със синтетични филми, реагират отрицателно на прекомерна влага, топлина и пара, които с времето отслабват ръбовете и повърхностите. Затова включването на аспиратора (10 минути преди готвене и 10 минути след завършване) и неговата редовна поддръжка (смяна на филтри и почистване) са от съществено значение за дълготрайността на кухненските мебели, както и доброто използване на кухненския плот. Препоръчва се съдовете да бъдат покривани с капаци, за да се ограничи изпускането на пара по време на по-продължителни готварски процеси. Включването на аспиратора е също така важно за поддържането на качеството на въздуха в кухнята. Важно е да се отбележи, че при индукционни котлони, включването на аспиратора е необходимо за ограничаване на кондензацията (капене на вода).
  4. НЕ ОТВАРЯЙТЕ НИКОГА ВРАТАТА НА СЪДОМИЯЛНАТА ВЕДНАГА СЛЕД ЗАВЪРШВАНЕ НА ЦИКЪЛА НА ИЗМИВАНЕ
    Необходимо е да се изчака пълното охлаждане на уреда, преди да го отворите: парите с висока температура са особено вредни за околните повърхности (вратички и плот). В случай на изпускане на пара, препоръчваме внимателно да подсушите повърхностите. Защитната фолио за плотове (налично за ламинирани плотове) и предпазните ленти за страничните части на мебелите, които са налични също за фурни и рафтове, са изключително полезни за запазването на структурата на мебелите.
  5. ИЗБЯГВАЙТЕ АГРЕСИВНИ ПРЕПАРАТИ
    Избягвайте агресивни продукти, химикали, санитарни продукти или абразивни средства (като прахове), обезмаслители, съдържащи алкохол и белина, които могат да причинят корозия и петна по повърхностите или да оставят следи. Много от обикновените почистващи препарати, макар и да се рекламират като универсални, съдържат агресивни вещества (като алкохол, хлор, белина, различни киселини), които по принцип трябва да се избягват при почистването на кухненските мебели. За обичайно почистване препоръчваме използването на обикновена влажна кърпа, като при упорити петна и мазни следи може да се добави неутрален или специфичен препарат за съответната повърхност. В случай на съмнение, преди използването на какъвто и да е продукт, направете тест за толерантност на скрито място.
  6. ПОВЪРХНОСТИТЕ ВИНАГИ ТРЯБВА ДА СЕ ПОДСУШАВАТ
    Не оставяйте вода или влага да се задържат върху вратичките, структурите или плота, тъй като те могат да причинят разлепване около ръбовете или неприятни петна. Внимавайте особено около мивката: излишната вода, ако не се подсуши навреме, може да повреди плота, гърба на плота и защитните панели. В тази връзка, много е важно при монтажа да се извърши правилна силиконова защита, за да се осигури добро изолиране на плота (особено около разрезите), гърба на плота и защитните панели.
  7. ПРОТИВ НАДРАСКВАНЕ ИЗПОЛЗВАЙТЕ САМО МИКРОФИБЪРНИ КЪРПИ
    За почистване на всички материали използвайте мека микрофибърна кърпа. Избягвайте почистващи прахове, стъргалки и груби инструменти, които могат да причинят драскотини и да компрометират целостта (гланца или матовия финиш) на повърхностите.
  8. МНОГО Е ВАЖНО ПЕТНАТА ДА СЕ ОТСТРАНЯВАТ ВЪЗМОЖНО НАЙ-БЪРЗО
    Ако се оставят да засъхнат и проникнат в повърхността (особено по-порьозните), могат да компрометират цвета и да оставят незаличими следи.
  9. ИЗВЪРШВАЙТЕ ПЕРИОДИЧНА ПРОВЕРКА НА УРЕДИТЕ
    Това ще предотврати аномалии, които биха могли да засегнат устойчивостта на материалите: аспираторът трябва да функционира правилно. Това изисква редовна поддръжка на филтрите, които трябва да се сменят в съответствие с указанията на производителя. Уплътненията на фурната и съдомиялната трябва да бъдат изолиращи и да отговарят на своите функции (в противен случай излизащите пари и топлина с висока температура могат да увредят околните повърхности). В случай на повреда, те трябва да бъдат заменени чрез контакт с техническата поддръжка на производителя.
  10. ЗА ПРЕДПАЗВАНЕ ОТ СЛЕДИ И СЧУПВАНИЯ Е ПРЕПОРЪЧИТЕЛНО ДА СЕ ИЗПОЛЗВАТ ЗАЩИТНИ СРЕДСТВА
    Защитете най-изложените на износване хоризонтални повърхности (около мивката и кухненския плот, пространствата за приготвяне на храна) с подложки за тенджери или дъски за рязане. Не стъпвайте върху плота. Внимавайте за случайни падания на предмети както върху хоризонталните, така и върху вертикалните повърхности. Остри или режещи предмети могат да причинят следи и счупвания.

Сайтът е в процес на обновяване.
Успешна 2023-та година от "RILUS"!

ArticlesБързи съвети за поддръжка на кухнята